Ik kan eigenlijk niet wachten op de Tour. Een week geleden leek het nog zo ver weg maar vandaag gaat het toch echt beginnen. Dat komt ook door alle aandacht. Je wordt overspoelt door al het Tournieuws als een renner die terug gegrepen wordt door een op hol geslagen peloton. Ook al zou je willen je ontsnapt er niet aan. Iedereen die ook maar iets met de Tour te maken heeft komt met iets specials. Is het niet een mooi kledingstuk dan is het wel een gave video of een tourpoule, je kan er wel aan 10 meedoen. (zoals die van ons: Tourpoule, moet je trouwens wel heel snel zijn). Iedereen ziet de Tour als uithangbord voor zijn product en waarom ook niet, het is en blijft het grootste wielerevenement van het jaar waar wereldwijd honderden miljoenen mensen naar kijken.

Le_Tour4

1e 2e foto via

Giro of Tour

Of het zo’n mooie wedstrijd wordt als de Giro valt nog maar te betwijfelen. De giro heeft in mijn ogen grote sprongen gemaakt en dat heeft alles te maken met het inbeeld brengen van de wedstrijd. De organisatie is sinds dit jaar verplicht om de wedstrijd in HD uit te zenden en ondanks dat de strijd in de Giro de laatste jaren meestal spannender is dan in de Tour viel daar nog veel vooruitgang te boeken. Het weer was in deze dan wel een spelbreker en maakte het onmogelijk om de 14e etappe de huiskamer in te slingeren. Ondanks dat maakte de combinatie van het beeld en de strijd het één van de mooiste Giro’s van de laatste jaren.

corse-deux-chevauxfoto: via

In een Deux Chevaux als wielergod in Frankrijk

De Tour heeft het meeste media aandacht en natuurlijk staan alle grote renners aan de start. Maar het is natuurlijk ook de periode van het jaar. De zomer is nog geen twee weken oud en met het altijd afwisselende weer in Nederland is er toch niets mooier om uren lang te genieten van het zonnige Franse landschap. Ik hoor Michel Wuyts al vertellen over de kasteeltjes en kerkjes en over die éne keer dat ze in dat dorpje nog een keer heel lekker gegeten hebben. Je ziet je zelf er al bijna zitten. Aangevuld door José de Cauwer die een mooie anekdote vertelt uit zijn rijke verzameling.  Hoe saai de wedstrijd ook is ik kan er uren naar kijken, lekker wegdromen bij de mooie beelden en klinkende verhalen. Och reed ik daar maar, zou ik mee kunnen komen met die jongens? vast wel, als ik heel hard train. of lekker toeschreeuwer zijn daar op zo’n berg. 3 weken in de camper erachter aan. Of in een Deux Chevaux, als wielergod in Frankrijk.  Het zal er dit jaar niet van komen ik zal de Tour gewoon thuis op de televisie volgen.., en zo heel erg is dat ook weer niet je kunt het immers het beste volgen vanaf de driezitter. Laat maar beginnen dat spektakel. Ik ga lekker drie weken op vakantie met Michel en José.

Chris