Nog 3 dagen en dan start Vlaanderens mooiste. De grootste troef van de Vlamingen is een Hollander. Een Hollander met blonde krullen en blauwe ogen. Niki Terpstra verkeerd in absolute topvorm. Mentaal én fysiek. Nog nooit heb ik hem zo gedreven gezien. Zo gretig. Zo sterk.

Niki was altijd de renner die zijn eigen pad koos. Die nooit als toptalent is bestempeld. Die altijd maar op kop reed, zonder doel. Niki is het fietsende bewijs dat je met hard werken de top kan halen. Niki is de hoop voor die renners die elke koers kilometers op kop rijden en uiteindelijk voorbij worden gesneld door hun meer getalenteerde mederenners.

“En terwijl je dit leest is Niki bezig om de Drie Daagse de Panne te winnen.”

Zijn winst in Qatar was verrassend. Zijn 5e plaats in het Nieuwsblad was hoopgevend. Maar toen, die ongelofelijke prestatie. Volgens sommigen maar een kleine vis, niet noemenswaardig. Anderen, waaronder Niki zelf, bestempelden het als een dikke, vette, grote vis. En 2 dagen erop reed hij weer mee vooraan. De enige die hem toen lafjes voorbij sprintte was Peter Sagan. En terwijl je dit leest is Niki bezig om de Drie Daagse de Panne te winnen.

niki-terpstra-dwars-door-vlaanderen-2014

Niki Terpstra wint Dwars door Vlaanderen 2014 (bron wielerrevue.nl)

 

Niet alleen Niki won veel. We wonnen allemaal veel. 25 keer stond er een Nederlander op het aller hoogste treetje. Maar we mochten niet juichen, omdat we Nederlanders zijn. Omdat Nederlanders altijd wat te zeiken hebben.

We mogen niet juichen omdat de overwinningen niet werden behaald op het hoogste niveau. Dat een Stef Clement en een Lieuwe Westra etappes pakken in Catalunya is heel leuk. Maar de eerste Nederlander in het algemeen klassement vinden we ‘pas’ op de 10e plek.

We mogen niet juichen als Tom-Jelte Slagter en Moreno Hofland in Paris-Nice etappes winnen. Want de eerste Nederlander in het algemeen klassement werd ‘pas’ 13e.

Wij Nederlanders mogen ook niet blij zijn als het goed gaat met het Vaderlandse wielrennen. Nee, stel je voor dat het straks een keer wat minder gaat. Oef, de schande. Nee, wij Nederlanders hebben altijd wat te zeuren. En als er niets is om over te zeuren, dan zeuren we wel weer dat er niets te zeuren valt. Zo valt er altijd wel wat te zeuren.

Bij deze zeur ik: ‘Waarom heeft Niki Terpstra de Ronde nog niet gewonnen?’

Wouter

P.S. Niki, als je niet wint hé, even goeie vrienden!