Ooit in een stoffig verleden begonnen de broers Joop en Willem Bustraan een fietsenmerk midden in de Amsterdamse Jordaan. In 1921 werd de eerste RIH volledig met de hand gebouwd in de Boomdwarstraat. Dat de broers niet zomaar een stukje staal in elkaar hadden geknutseld werd al snel duidelijk.

In een korte tijd hebben de broers een heel pak aan Wereldkampioenen afgeleverd. Tientallen renners verkozen de frames van de broers Bustraan tot één van de beste in de wereld! In de jaren ’70  werd RIH overgedragen aan Wim van der Kaaij, die al zo’n slordige 30 jaar voor het bedrijf werkte voordat hij de stempel ‘meeste-framebouwer’ met trots mocht dragen.

Wim van der Kaaij bij zijn kunststukjes

Wim van der Kaaij bij zijn kunststukjes (Bron: Bregjelampe.nl)

In 2012 gaf Wim van der Kaaij er de brui aan. Bij het gebrek aan een opvolger voor de toen 75-jarige fietskunstenaar besloot hij om de deuren te sluiten. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en hebben zich 2 enthousiastelingen gemeld die, samen met van der Kaaij, het merk weer nieuw leven in gaan blazen. De eerste frames rollen inmiddels al het pand in Amsterdam-Noord uit, de officiële opening is 14 maart aanstaande.

Deze opening is voor eenieder bij te wonen, voor meer info kijk op de Facebookpagina van RIH

Meik de Swaan en David Dijkhof maakte in 2011 een prachtig filmpje over de kunsten van framebouwer van der Kaaij.

Bron: youtube pagina WEARETHEPEOPLE