Vijf uur de wekker gaat. Met enige tegenzin open ik de ogen en komt mijn brein langzaam op gang, dan schiet het door mijn hoofd, vandaag is de dag dat het seizoen echt begint. Vandaag is De Omloop. Ik spring uit bed en een uur later zit ik in de auto op weg naar Werkendam daar staat mijn Wielerjargon collega klaar om samen richting België af te reizen. Tegen tienen arriveren we op het Sint Pietersplein in Gent en het duurt niet lang voordat de renners één voor één het podium op komen om de startlijst te tekenen met Lars Boom als eerste, zal dit een voor teken zijn. Ik zeg wel één voor één maar bij Argos Shimano komen de jongens allemaal tegelijk op het podium en nadat ze getekend hebben gaan ze netjes op een rij staan om zich aan het publiek te tonen je kan duidelijk zien dat het een hechte groep is en dat ze er zin in hebben. Als laatste komt Tommeke het podium op nadat hij zijn zegje gedaan heeft valt het startschot.

Net als de renners beginnen wij ook aan een wedstrijd. We spoeden ons naar Zegelsem waar de renners drie keer zullen passeren. Ondertussen proberen we in de auto de koers op de radio te volgen maar helaas het enige wat er te luisteren valt is de top 40 van 1987.Op het moment dat we arriveren zien we ze net in de verte de eerste doorkomst maken. Om de tijd te doden drinken we wat in een echt Vlaams wieler café die volgestouwd zit met echte Vlamingen, maar helaas hier is de koers ook niet te volgen de tv uitzending is immers nog niet begonnen.

We vinden een mooie plek net na de ravitaillering waar de renners een half uur later passeren. Aangezien we nog helemaal niets van de koers hebben  mee gekregen wachten we in spanning af, in de verte zien we een kopgroep aankomen, wie zal er in zitten, Nikki, Lars, John? Ondanks dat we net na de ravitaillering staan schieten de renners voorbij en moeten we de foto’s terug kijken on te zien wie erbij zaten… Geen toppers of is dat toch Degenkolb? Even later komt het peloton voorbij en het is duidelijk zichtbaar dat de renners het koud hebben. Menig renner is onherkenbaar door alle kleding die ze dragen en het zal ons niet verbazen als een hoop de eindstreep niet halen vandaag.

We wandelen naar de Leberg waar de renners een klein uurtje later voor de tweede keer zullen passeren. Nadat we ons goed gepositioneerd hebben om foto’s te maken komen de renners eraan, een Quick-Step renner rijdt op kop, is dat Stybar of toch Chava gevolgd op 15 seconden door nog een Quick-Step man en een renner van Confidis. Even later volgt er een man of 15 maar geen Lars Boom toch de favoriet van menig mede strijder zo bleek op het podium die morgen. Nog even later komt het peloton in stukken gebroken de berg over, ja kan goed zien dat het een zware dag is geweest of dat sommige jongens er simpel weg nog niet klaar voor zijn. Als de laatste renner is gepasseerd verdwijnen de toeschouwers weer net zo snel als ze gekomen zijn, we lopen terug naar de auto. En rijden terug naar Nederland, zonder te weten wie de koers gewonnen heeft. Gelukkig snort de video recorder en kunnen we de koers op ons gemak vanavond terug kijken.

Conclusie van deze dag: Het was een leuk spektakel vooral op het Sint Pietersplein, maar wil je de koers echt volgen dan kun je het beste op de bank blijven zitten en naar “de Belg” kijken, zeker met dit weer. Het voordeel van vandaag is dat we weer een aantal mooie plaatjes geschoten hebben, die we in een paar series zullen plaatsen op de website.

 

Chris & Eddie